Charakteristika jednotlivých druhů kategorií a tříd ubytovacích zařízení

Hotel je ubytovací zařízení sloužící pro přechodné ubytování hostů, které má více než deset pokojů. Hostům poskytuje kromě ubytování, stravování i doplňkové služby, zábavní a společenské služby, služby obchodním cestujícím a rekreačně-sportovní služby na aktivní trávení volného času.

Garni hotel je ubytovací zařízení kategorie hotel, které poskytuje hostům rozsah služeb stanovený pro příslušnou třídu hotelu, ale s rozsahem stravování omezeným zpravidla na podávání snídaně.

Horský hotel je hotel kategorie hotel umístěné v horském terénu, nezřídka bez přímého napojení na silniční síť.

Kongresový hotel je hotel kategorie hotel určené k realizaci kongresových akcí, a to zejména kongresů, sjezdů, konferencí či seminářů. Kongresový hotel je vybaven jednacími prostory, které umožňují variabilnost jejich použití, a má technické podmínky pro poskytování s tím souvisejících služeb. Jako kongresový hotel lze označit pouze hotel, který splňuje požadavky nejméně hotelu třídy ***.

Wellness hotel je hotel kategorie hotel určené především na specifické přechodné pobyty spojené s odbornou péčí a rehabilitací hostů. Wellness hotel je vybaven funkčními sportovními a rekreačními zařízeními, které jsou hostům k dispozici a nabízí racionální stravu. Jako wellness hotel lze označit pouze hotel, který splňuje požadavky nejméně hotelu třídy ***.

Lázeňský hotel je ubytovací zařízení kategorie hotel. Nachází se v místech, které mají statut lázeňského místa. Hostům poskytuje rozsah služeb stanovený pro příslušnou třídu hotelu s nabídkou léčebné péče. V lázeňském hotelu je k dispozici lékař pro hosty. Jako lázeňský hotel lze označit pouze hotel, který splňuje požadavky nejméně hotelu třídy ***.

Boutique hotel je hotel kategorie hotel s nižším počtem pokojů, které se zpravidla nachází v historických budovách, v domech s architektonickým nebo uměleckým řešením. Zařízení interiérů je luxusní až exkluzivní. Jako boutique hotel lze označit pouze hotel, který splňuje požadavky nejméně hotelu třídy ****.

Apartmánový hotel je ubytovací zařízení kategorie hotel, které nabízí ubytování v apartmánech. Sestává se nejméně z osmi apartmánů.

Dependance hotel je vedlejší budova bez vlastní recepce organizačně související s hotelem, který zajišťuje pro dependance celý rozsah služeb odpovídající příslušné třídě a není vzdálen více než 300 m. Dependance poskytuje pouze ubytování.

Motel je ubytovací zařízení kategorie hotel, které se zpravidla buduje při hlavních silničních trasách a dálnicích. Hostům zajišťuje parkování vozidla v areálu motelu.

Botel je ubytovací zařízení hotelového typu umístěné na trvale zakotvené lodi, které má více než deset kajut. Kajuty mohou mít jen stálá lůžka.

Penzion je jednoduché ubytovací zařízení hotelového typu nejméně s pěti pokoji a nejvíce se čtyřmi stálými lůžky v pokoji. Hostům zajišťuje podávání snídaní, případně i celodenní stravu a poskytuje základní služby.

Apartmánový dům je ubytovací zařízení, které je provozované obvykle jen v sezóně a poskytuje hostům přechodné ubytování nejméně v pěti apartmánech nebo studiích.

Turistická ubytovna je jednoduchý hotel s větším počtem lůžek v pokojích. Hosté mají k dispozici společná hygienická zařízení.

Chatová osada je ubytovací zařízení pro přechodné ubytování hostů výhradně v ubytovacích objektech provozovatele v dvoulůžkových až čtyřlůžkových pokojích. Chatová osada může být vybudována jako samostatný areál, součást kempu, dependance hotelového zařízení.

Kemp je ubytovací zařízení, které ve svém areálu umožňuje hostům ubytovat se ve vlastních mobilních ubytovacích zařízeních, jakými jsou zejména stan, obytný přívěs, obytný automobil, nebo v mobilních a pevných ubytovacích objektech provozovatele, jakými jsou zejména mobilní dům, bungalov, chata nebo srub . Hostům poskytuje kromě základní hygienické vybavenosti i možnost stravování, rekreačně-sportovní, kulturně-společenskou a obchodní vybavenost v rozsahu příslušné třídy. Kemp je umístěn v přírodním prostředí s travnatými plochami, zelení a rovinatým terénem apod. ubytovacími zařízeními.

Areál kempu je oplocen nebo jinak přírodně ohraničen s uzamykatelnou bránou nebo rampou a příjezd k němu je umožněn veřejnosti přístupnou cestou. Do této kategorie patří i minikemp, který představuje doplňkové zařízení, zejména k jiným kategoriím ubytovacích zařízení nebo k restauracím a sportovním areálům. Hosté minikempu využívají jejich silniční a parkovací plochy, vstupní prostory a pohostinskou vybavenost. Minikemp poskytuje hostům ubytování ve vlastních ubytovacích zařízeních hostů, nejvíce v dvaceti trvale označených campingových jednotkách s elektrickými přípojkami, z nichž část mohou tvořit obytné parcely vybavené elektrickou, kanalizační a vodovodní přípojkou na umístění mobilních domů.

Tábořiště je jednoduché sezónní ubytovací zařízení pro ubytování hostů v jejich vlastních ubytovacích zařízeních. Areál tábořiště je označen a přírodně ohraničen. Za snížené viditelnosti je centrálně osvětlen. Přijímání hostů je zajištěno na vyhrazeném a vyznačeném místě nejméně s osmihodinovou službou soustředěnou v době největšího příjezdu a odjezdu hostů. Tábořiště má přístupný zdroj pitné vody a WC zvlášť pro muže a zvlášť pro ženy. V tábořišti jsou určeny místa pro nádoby na odpadky a je zajištěn jejich pravidelný odvoz.

Ubytování v soukromí představuje ubytování hostů v pokojích rodinných domů nebo je pro tento účel poskytován celý objekt, zejména rodinný dům, rekreační dům, rodinná chalupa nebo rodinná chata. Podle toho je ubytování v soukromí v pokojích nebo v objektech. Do této kategorie ubytování patří i prázdninový byt. Host je povinen dodržovat ubytovací řád, který je umístěn na viditelném a hostům přístupném místě. Z bezpečnostních důvodů je v zařízení vyznačen směr nejkratší únikové cesty.