Odpovědnost za vnesené věci a jinou škodu ubytovaného hosta

Jednou ze základních povinností ubytovatele je vytvořit podmínky pro ochranu věci hosta, které si vnesl nebo byly pro něj vneseny do prostor ubytovacího zařízení.

Za vnesené věci se považují ty, které byly přineseny do prostor vyhrazených k ubytování hosta nebo určených k uložení věci nebo, které byly za tímto účelem odevzdány některému pracovníkovi ubytovacího zařízení. Odpovědnost je objektivní, tedy nezáleží na tom, zda škodu zavinil nebo nezavinil ubytovatel. Této možnosti se může zbavit pouze tehdy, když prokáže, že ke škodě by došlo i jinak, např.. věc se zničila v důsledku nešetrného zacházení jiným hostem a pod.

Za klenoty, peníze a jiné cennosti ubytovatel odpovídá jen do výše stanovené prováděcím předpisem, pokud nebyly převzaty do úschovy např.. hotelového trezoru.

Právo na náhradu škody musí host uplatnit bez odkladu, nejpozději do 15 dnů po dni, kdy se o škodě dozvěděl. Ubytovatel odpovídá i za škodu způsobenou požárem. Odpovídá za škodu vždy, pokud k ní došlo zaviněným porušením právní povinnosti. Této odpovědnosti se může zprostit pouze tehdy, jestliže prokáže, že při vynaložení veškerého úsilí, které od něj lze požadovat, nemohl škodě zabránit.

Ubytovatel odpovídá i za škodu způsobenou okolnostmi, které mají původ v povaze přístroje nebo jiné věci, které se při poskytnutí služby použili, např.. popálení selháním vodovodní baterie, prasknutím radiátoru apod.. Za takové škody odpovídá ubytovatel v plném rozsahu a takové odpovědnosti se nemůže zprostit. Host si náhradu škody uplatňuje u ubytovatele. V případě, že jejich nároku nevyhoví, použije jej na příslušném soudu.