Poskytování ubytovacích služeb ve smyslu živnostenského zákona

Podle platné legislativy - zákona o živnostenském podnikání - existují dvě možnosti poskytování ubytování:

1. bez živnostenského oprávnění (individuálním pronájmem nemovitosti),
2. s živnostenským oprávněním (ubytování v soukromí).

Bez živnostenského oprávnění pronajímatel uzavírá s hostem smlouvu o pronájmu bytových prostor. Hostu se tedy pronajímá pouze zařízený pokoj aniž by pronajímatel poskytoval doplňkové služby. Další možností je spolupráce se zprostředkovatelem služeb, který má oprávnění využívat ubytovací kapacity, poskytovat ubytovací služby. Funkci zprostředkující organizace může plnit cestovní kancelář, obecní úřad, jeden ze skupiny ubytovatele nebo obchodní společnost.

Podle živnostenského zákona se ubytováním rozumí poskytování přechodného ubytování a sním spojených doplňkových služeb za úplatu. Doplňkovými službami se rozumí např.. úklid, výměna ložního prádla ale i prodej jídel, nápojů a polotovarů ubytovaným hostům v ubytovacích zařízeních s kapacitou do 10 lůžek, prodej tepelně rychle upravovaných výrobků a obvyklých příloh, pokud k jejich přímé dispozici není více než 8 míst a prodej na přímou konzumaci po domácky vyrobeného vína a s ním spojený prodej sezónních jídel k přímé konzumaci, pokud se neprovádí více než 4 měsíce v roce. V tomto případě jde o poskytování ubytovacích služeb na základě živnostenského oprávnění, kde postačuje splnění všeobecných podmínek, tj. volná živnost.

Podle vyhlášky o evidenci tržeb elektronickou registrační pokladnou není třeba při poskytování ubytování služeb bezprostředně souvisejících s ubytováním registrovat tržby registrační pokladnou. Od hosta lze inkasovat v hotovosti. Vhodné je nejprve inkasovat zálohu v hotovosti nebo ústřižkem poukázky. Doplatek ceny se inkasuje obvykle při ukončení pobytu.

Poskytování ubytovacích služeb ve větší míře (pro více než 10 ubytovaných) je již koncesovanou živností, která vyžaduje splnění zvláštních podmínek:

- Vysokoškolské vzdělání v oboru CR nebo v příbuzném oboru a 2 roky praxe v oboru,
- Středoškolské vzdělání s maturitní zkouškou v oboru CR nebo v příbuzném oboru a 5 let praxe v oboru.

V opačném případě musí podnikatel zajistit odpovědného zástupce, který splňuje obecné i zvláštní podmínky provozování živnosti.

Podnikatelé - držitelé živnostenských oprávnění jsou povinni platit odvody na sociální, zdravotní, nemocenské, důchodové pojištění a do fondu zaměstnanosti. Pro daňové účely jsou povinni příjmy z poskytování ubytování a ubytovacích služeb zahrnout do příjmů uvedených v daňovém přiznání za příslušný kalendářní rok.